selangor

PETALING JAYA: Kerajaan Selangor mensasarkan untuk menyediakan perkhidmatan bas percuma di semua daerah sebelum Julai tahun ini.

Berucap ketika perasmian laluan bas percuma PJ03 dan PJ04 di perkarangan stesen LRT Taman Bahagia pagi tadi, Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ia bagi membolehkan seluruh rakyat, termasuk di kawasan luar bandar, menikmati perkhidmatan pengangkutan awam itu.

“Saya dimaklumkan oleh Datuk Teng Chang Khim (EXCO negeri) dalam usaha kerajaan negeri meluaskan perkhidmatan bas percuma, kita akan luaskan perkhidmatan ini di kawasan luar bandar pada Julai ini.

“Menjelang Julai, dijangka seluruh PBT akan ada perkhidmatan bas percuma yang disediakan oleh kerajaan negeri,” katanya lagi.

 

Bagi tujuan itu, katanya lagi, sebanyak 12 bas akan ditambah meliputi laluan Selayang – Kuala Kubu Bharu, Kuala Selangor – Sungai Besar dan Banting – Sungai Pelek.

Dengan pelancaran laluan PJ03 dan PJ04 ini, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) kini memiliki 22 bas percuma, berbanding 10 buah ketika mula beroperasi pada Mei 2014.

Selain Petaling Jaya, perkhidmatan ini juga disediakan di Ampang, Hulu Langat, Kajang, Klang, Shah Alam dan Subang.

Beliau berkata lagi, Selangor kini dalam proses rundingan dengan pihak-pihak berkaitan bagi merangka Pelan Induk Sistem Pengangkutan Awam Negeri yang akan menjamin “kelestarian pembangunan dan sistem pengangkutan awam negeri”.

“Kita ingin mendorong rakyat agar beralih dari kenderaan persendirian ke pengangkutan awam. Tetapi pada masa sama, kita bertanggungjawab menyediakan sistem yang benar-benar cekap dan berkesan,” katanya lagi.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/02/01/bas-percuma-seluruh-selangor-julai-ini/
(Visited 160 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>